Alles over epdm
EPDM is een breed inzetbaar materiaal en kent vele varianten met allemaal hun eigen eigenschappen en toepassingen. Als grondstof heeft het vele voordelen; het gaat lang mee, heeft een goede bestendigheid tegen invloeden van het weer en is zeer geschikt voor afdichtingen. Op deze pagina vertellen we er graag meer over.
Op deze pagina:
Wat is EPDM?
EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Dit is een groep synthetische rubbers, die ontstaat door de polymerisatie van etheen, propeen en een dieen. Na dit proces ontstaat er een thermoplastische polymeer. Hierbij is één van de twee dubbele bindingen van het dieen monomeer intact gebleven. Dat zorgt ervoor dat het polymeer gevulkaniseerd kan worden. Wanneer het dieengehalte hoger ligt, kan er een hogere graad van vulkanisatie gewonnen worden. Hierdoor wordt het een “vaster” soort rubber. Wanneer dit wordt gemengd met roet en andere vulstoffen, ontstaat er uiteindelijk rubber.
Welke eigenschappen heeft EPDM?
EPDM heeft erg veel positieve eigenschappen. Zo is deze grondstof waterbestendig, heeft het een hoge elasticiteit en kan het worden gebruikt bij temperaturen tussen de -35°C en 120°C. Ook bij deze extreme kou en hitte zal het materiaal zijn elasticiteit behouden. Verder is EPDM goed bestand tegen invloeden van het weer, ozon en UV-straling. Daardoor kan het zowel binnen als buiten goed toegepast worden. Daarnaast kan het goed tegen zouten, basen en zuren. Tevens heeft het materiaal een hoge duurzaamheid waardoor het erg lang meegaat.
EPDM producten van EKI
Wat zijn de verschillende typen?
Bij EKI werken we voornamelijk met vier verschillende typen EPDM. Het eerste materiaal in ons assortiment dat van deze grondstof gemaakt wordt, en tevens ons meest voorkomende materiaal, is EPDM celrubber. Dit materiaal is wat zachter en daardoor gemakkelijk in te drukken. Na het indrukken, keert het celrubber weer terug naar de originele vorm. Dit komt door de goede mechanische eigenschappen van dit materiaal. EPDM celrubber wordt door ons in diverse hardheden en diktes geleverd, van heel zacht tot zo’n 50 shore A. Onze hele zachte varianten kunnen volledig samengedrukt worden. Bij de hardere varianten lukt dit tot zo’n 25%.
Een tweede type materiaal dat wij bij EKI leveren van EPDM is EPDM rubber. Dit rubber is wat harder en daardoor minder goed in te drukken dan de celrubber variant. Het heeft een lange levensduur en is eveneens goed bestand tegen UV-straling, ozon en andere weersinvloeden.
De derde binnen onze vier verschillende typen EPDM, is EPDM sponsrubber. Het verschil tussen deze en de celrubber variant, is dat sponsrubber een huid heeft rondom de open celstructuur. Dit zorgt ervoor dat het sponsrubber water- en luchtdicht is. Daarnaast houdt deze huid mosvorming op het materiaal tegen. Dit sponsrubber lijkt qua eigenschappen op de eerdere twee varianten, maar heeft als extra functie dat het stoom en gassen tegen kan houden.
Als laatste van deze vier verschillende types hebben we EPDM folie in ons assortiment, dat ideaal is om elementen af te dichten of te beschermen tegen lucht en water. Dit materiaal is erg duurzaam en heeft daarnaast vergelijkbare eigenschappen met de hierboven genoemde materialen. Zo heeft het bijvoorbeeld een goede water- en weerbestendigheid.
In welke EKI producten zit EPDM verwerkt?
De grondstof EPDM kan gebruikt worden om verschillende materialen van te maken. In ons assortiment vindt u celrubber, rubber, sponsrubber en folie dat van deze grondstof gemaakt wordt.
EPDM celrubber verwerken wij tot veel verschillende vormen. Zo bieden wij celrubberband aan, maar ook celrubber in blokjes, ringen, rollen, platen en schijven. Onze producten worden onder andere gebruikt als afdichtingsband en tochtstrip. Deze producten gaan vaak naar de bouw of naar de automotive industrie. EKI 400 is ons meest verkochte product hierin.
EPDM rubber vind je bij ons onder andere terug in platen, bandjes, stroken, ringen en blokjes. De hardere varianten hiervan worden vaak ingezet als oplegrubber bij zware opleggingen die een goede drukverdeling nodig hebben. Ons meest verkochte product hierin is EKI 270.
EPDM sponsrubber wordt bij ons voornamelijk in verschillende profielen geleverd. Denk hierbij aan D-profiel, P-profiel en kroonband. Deze worden veelal gebruikt voor afdichtingen bij kozijnen, ramen en deuren.
Als laatste zal ons EPDM folie voornamelijk gebruikt worden voor het afdichten en beschermen van elementen in onder andere de bouw. Wij leveren het folie op rol, maar ook in diverse vormen zoals stroken en ringen. Bekijk de EKI 274 voor meer informatie.
Hoe wordt EPDM toegepast?
Alle vier de typen EPDM worden door hun verschillende eigenschappen ook op verschillende manieren toegepast. Zo wordt celrubber voornamelijk gebruikt als afdichtingsband en tochtstrip. Meestal vind je het terug in de bouw of de automotive industrie. De meeste vormen van EPDM celrubber van EKI kunnen ongelijmd, maar ook enkel- of dubbelzijdig zelfklevend geleverd worden.
EPDM rubber kent men voornamelijk van EPDM dakbedekking. Echter wordt de grondstof in onze producten op een andere manier verwerkt. Voor de producten in ons assortiment, wordt het rubber voornamelijk gebruikt voor afdichtingen en opleggingen. Ook kan het toegepast worden als elektrische isolatie en als schokabsorptie. Dit materiaal is wederom zelfklevend leverbaar.
Vanwege de water- en luchtdichtheid die EPDM sponsrubber met zich meebrengt, wordt het vaak gebruikt bij afdichtingen waarbij veel contact met water plaatsvindt of waar een hogere luchtdruk aanwezig is. Verder kan het sponsrubber verwerkt worden tot diverse profielen zoals D-profiel, P-profiel (kraalprofiel) en kroonband. Deze profielen worden met name gebruikt voor het afdichten van kozijnen, deuren en ramen.
Als laatste is ons EPDM folie geschikt voor het afdichten en beschermen van diverse soorten elementen, bijvoorbeeld in de bouw. Dit folie is geschikt om te beschermen tegen lekkage en vocht. Daarnaast kan het folie gebruikt worden om de luchtdoorlating tegen te houden, bijvoorbeeld bij luchtdicht bouwen.