Contact
Neopreen is een soort rubber dat door zijn waterbestendige, vlamdovende en oliebestendige eigenschappen voor diverse mogelijkheden kan worden ingezet. Het materiaal kent daarnaast verschillende verwerkingsmogelijkheden die ieder weer hun eigen toepassingen hebben. Op deze pagina vertellen we er graag meer over.
Neopreen is een elastomeer en dus een synthetisch rubber. Het wordt verkregen uit de polymerisatie van chloropreen. Het is ontwikkeld als vervanger voor natuurrubber, omdat het, in tegenstelling tot natuurrubber, wel bestand is tegen olie. Later kwam NBR daar weer voor in de plaats. Het kleeft sterker dan natuurlijk rubber en kan door de combinatie van diverse eigenschappen op brede schaal ingezet worden. Het neopreen staat toe om zijn eigenschappen te verbeteren door vulkanisatie, dankzij de resterende dubbele bindingen in het polymeer. Van de grondstof kunnen diverse materialen gemaakt worden.
Neopreen kent erg veel positieve eigenschappen. Enkele van de belangrijkste eigenschappen zijn dat het vlamdovend werkt en bestand is tegen (zee)water. In sommige gevallen is neopreen zelfs waterdicht. Ook heeft het materiaal een goede UV- en ozonbestendigheid en een redelijk goede oliebestendigheid. Daarnaast is neopreen weervast, slijtvast en heeft het goede mechanische eigenschappen. Daardoor keert het na het indrukken weer volledig terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Als laatste kan neopreen ook redelijk goed tegen minerale oliën, vetten, oplosmiddelen, zuren en chemicaliën.
Van de grondstof neopreen kunnen verschillende type producten gemaakt worden. In ons assortiment vindt u neopreen stof, neopreen rubber, neopreen celrubber en neopreen sponsrubber.
Neoprene is een materiaal waar voornamelijk duikpakken van worden gemaakt. Het wordt ook wel neopreen stof genoemd. Het materiaal is (zee)waterbestendig, slijtvast en weerbestendig. Het heeft een isolerende werking en verhoogt het drijfvermogen. Daarnaast heeft het goede mechanische eigenschappen en is het redelijk oliebestendig. Van neoprene stof worden diverse varianten gemaakt, met één of twee kanten nylon bijvoorbeeld.
Het tweede type materiaal is neopreen rubber, ook wel CR rubber genoemd. Dit type rubber kan erg breed ingezet worden. Het heeft een goede UV- en ozonbestendigheid, maar ook een redelijk goede oliebestendigheid. De mechanische eigenschappen zijn goed, net als de (zee)waterbestendigheid. Daarnaast is het materiaal vlamdovend.
Het derde type is neopreen celrubber, ook wel bekend als CR celrubber. Het heeft een gesloten celstructuur, wat ervoor zorgt dat het geen vloeistoffen opneemt en (zee)waterdicht is. Daarnaast is dit celrubber zacht en flexibel, waardoor het eenvoudig ingedrukt kan worden. Ook is het goed bestand tegen veroudering en is het vlamdovend. Het heeft een goede UV- en ozonbestendigheid en een redelijk goede oliebestendigheid.
Het laatste type is neopreen sponsrubber, ook wel CR sponsrubber genoemd. Dit materiaal heeft een gesloten huid rondom de open celstructuur en goede mechanische eigenschappen. Daarnaast heeft dit mosrubber vlamdovende eigenschappen en een redelijk goede oliebestendigheid. Het kan goed gebruikt worden in contact met (zee)water en heeft een lange levensduur. Dit komt door een goede slijtvastheid en goede bestendigheid tegen invloeden van UV-straling en ozon.
Neopreen stof bieden we in diverse soorten aan. Zo hebben we in ons assortiment neoprene met 2 kanten nylon, neoprene met 1 kant nylon en neoprene met 1 kant velcro in diverse kleuren. Deze uitvoeringen hebben allemaal hun eigen kenmerken en kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. De meest verkochte varianten zijn de EKI 4100, EKI 4450 en EKI 4300. Er zijn verschillende kleuren, afwerkingen en afmetingen mogelijk.
Neopreen rubber verkopen wij veelal in het zwart, maar ook in het wit. De witte variant (EKI 265) is specifiek geschikt voor contact met voedsel. Binnen de zwarte varianten bieden wij verschillende kwaliteiten en varianten met één of twee inlages. De meestverkochte variant is EKI 260. Wij leveren het materiaal in verschillende vormen en afmetingen op maat. Denk hierbij aan platen, stroken, bandjes, blokjes, schijven en ringen. Zowel ongelijmd als enkel- of dubbelzijdig zelfklevend mogelijk.
Daarnaast is neopreen celrubber bij ons in diverse kleuren en verwerkingen te krijgen. We leveren zwart, grijs en rood CR celrubber. Wij kunnen celrubberplaten en -rollen in diverse vormen snijden, zoals celrubberband, haspels, blokjes, kaders, schijven en ringen. Het is ook nog mogelijk deze diverse vormen enkelzijdig of dubbelzijdig zelfklevend te ontvangen. De meestverkochte variant is EKI 200.
Het neopreen sponsrubber leveren we in ronde en rechthoekige profielen in diameters tussen de 2 mm en 25 mm. Deze profielen zijn weer te verwerken tot stroken en ringen. EKI 230 is zowel ongelijmd als enkelzijdig zelfklevend leverbaar.
Over het algemeen worden alle types veel gebruikt in de scheepvaart, door de waterdichte en (zee)waterbestendige eigenschappen. Daarnaast is neopreen ook redelijk bestand tegen olie, waardoor het vaak gebruikt wordt in offshore toepassingen. Het is een geschikte grondstof voor lijmen en kan daarnaast gebruikt worden voor chirurgische handschoenen, pakkingen en isolatietoepassingen.
Van neopreen met twee kanten nylon worden voornamelijk duikpakken, waadpakken en wetsuits gemaakt vanwege de isolerende werking van het materiaal, die ook nog eens het drijfvermogen verhoogt. Door de twee nylon zijden wordt het een soort gecombineerde neopreen stof. De variant met één nylon zijde wordt gebruikt voor comfort toepassingen, bijvoorbeeld bij revalidatie en orthopedische toepassingen. De variant met één velcro zijde wordt veelal in de zorg en sportsector gebruikt. Denk hierbij aan het maken van kniebanden, riemen, enkelbanden, surfschoenen, duikmaskerbanden en springschoenen. Neopreen met één kant velcro wordt hiervoor gebruikt, omdat door het klittenband een product gemakkelijk zonder extra bevestigingen aan zichzelf vastgemaakt kan worden.
De rubber variant is veelal terug te vinden in openbare ruimtes, in de bouw, scheepvaart en in de industrie. Door de vele mogelijkheden van neopreen rubber, kan het bijna eindeloos toegepast worden.
Naast zijn toepassingen in de scheepvaart en offshore, wordt de celrubber variant veel gebruikt voor afdichtingen in de industrie, bijvoorbeeld in de carrosseriebouw, luchtvaart en automotive industrie. Het is ook een populair materiaal voor het isoleren van aluminium of stalen ramen en scheidingswanden. Hierdoor zien we neopreen celrubber veel terug in staalconstructies of in openbare ruimtes. Ook kan het materiaal als stootrubber werken, doordat het schokabsorberend is.
Neopreen sponsrubber wordt veel gebruikt voor afdichtingen tegen water, lucht en stof in onder andere de scheepvaart, industrie, offshore, werkplaatsen en bij boorplatforms. Deze afdichtingen zijn bijvoorbeeld bij deuren en luiken. Dankzij de vlamdovende eigenschappen ziet u het ook bij toepassingen in elektriciteitskastjes en in de metaalindustrie.
Heb je vragen over neopreen of over de toepassing ervan voor je bedrijf? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Ons team van specialisten denkt graag met je mee.
Verfijn je selectie:
Meerdere keuzes selecteren is mogelijk